Anorgazmija

Šta je anorgazmija?

Kao što je napomenuto, filogenetsko nasleđe u velikoj meri kontroliše erekciju kod muškaraca i orgazmički refleks kod žena. Kod žena u punoj fertilnoj snazi orgazam ometa začeće, pa je i anorgazmija koitalnim aktom prirodna pojava.

Međutim, “nemogućnost ovih žena da klitorisnim nadražajem dožive orgazam, može se tumačiti kao znak orgazmičkog poremećaja” (Zdravković, Petrović, 2006.). Žene u godinama, koje više nisu fertilno sposobne, a uprkos tome nisu u stanju da koitalnim putem dožive orgazam, su anorgazmičke.

Takođe, brojni organski poremećaji mogu da ometaju orgazmički refleks. Samo 20 do 30% žena koje su na vrhuncu svoje seksualne snage  doživi orgazam za vreme koitalnog akta, ali 90% njih su orgazmičke ili poliorgazmičke svakim drugim putem sem koitusom, a najčešće nadraživanjem klitorisa. Različiti oblici anorgazmije, u određenim situacijama i pod određenim okolnostima, ukazuju da je pojava vezana za uslovljenu reakciju straha koja mehanizmom recipročne inhibicije onemogućava doživljavanje orgazma žene u tim specifičnim situacijama.

Anorgazmija

Imajući u vidu sve ove činjenice, možemo razlikovati primarnu anorgazmiju (žena nikada u životu nije doživela orgazam), sekundarnu anorgazmiju (žena je doživljavala orgazam ali ga sada ne doživljava) i situacionu anorgazmiju ( žena samo u nekim situacijama doživljava orgazam).

U lečenju anorgazmije jedna od najznačajnijih tehnika jesu Kegelove vežbe. Kao i kod jačanja ostalih mišića u telu, postoji pretpostavka da bi jačanje genitalnih mišića doprinelo boljem prokrvljivanju genitalnih organa, čime bi osoba postala perceptivnija za seksualne senzacije.

Ovim bi se poboljšao erekcioni i orgazmički potencijal. Vežbe se intenzivno upražnjavaju tokom dve nedelje po strukturisanom programu. Preporučuje se da ove vežbe postanu sastavni deo života i da se upražnjavaju i nakon terapije.

Cilj tretmana je izazivanje orgazma tokom koitusa, a u tom cilju se paru daju određeni domaći zadaci koji najpre podrazumevaju izazivanje orgazma isključivo klitorisnim nadražajem.

Nakon svega toga se na klitorijalnu stimulaciju, pre doživljavanja orgazma, nadovezuje penetracija, pa se orgazam vremenom vezuje za vaginalne senzacije.

Proizvodi za potenciju